Sjabloontegels markeren sorties Wegh der Weegen

Amersfoort - Utrecht
2016
Stichting Wegh der Weegen

Sjabloontegels van Bleijko markeren oorspronkelijke sorties van de historische weg “Wegh der Weegen”. De 11 kilometer lange kaarsrechte weg tussen Amersfoort en Utrecht is in de 17e eeuw ontworpen door Jacob van Campen.

De sorties, het Franse woord voor uitgang, scheiden destijds bouwkavels. Bij de realisatie van de weg werden er ‘vakken’ van exact gelijke maat (100 Geldersche roeden, 376 meter breed en half zo diep) uitgegeven, die waren omwald en beplant met eikenhakhout. Een aantal sorties is nauwelijks meer in het landschap te herkennen. Op sommige plekken kun je aan de bomenrij zien dat hier vroeger een sortie is geweest. Door ook de vrijwel verdwenen sorties te markeren wordt de belevingswaarde van de historische weg verhoogd.

De stichting Wegh der Weegen, dat tot doel heeft om de weg bekender te maken en de belevingswaarde te verhogen, heeft gekozen voor een eenvoudig ontwerp met alleen het woord Sortie en het nummer erop, met aan de rand de vermelding Wegh der Weegen. De stenen liggen in ruitligging op de uitritten, waardoor ze meer opvallen.   

Producten

Sjabloontegels
Sjabloontegel Wegh der Weegen