Milieumanagementsysteem toepassingsgebied

Bleijko is onderdeel van de betonwarensector van De Hoop Terneuzen. Binnen het non-constructieve deel van deze sector exploiteert Bleijko samen met Bleijko Roeselare, Haringman Betonwaren en Fassaert Beton als HBF Beton haar activiteiten.

Bleijko produceert en handelt in betonwarenproducten en laat deze leveren door Trablo. Op de productielocatie in Walsoorden worden o.a. betonstraatstenen, betontegels, betonbanden en betonnen rioolbuizen geproduceerd. Trablo transporteert de producten.

De aanvoer van grondstoffen vindt hoofdzakelijk plaats per schip. Cement en enkele grondstoffen worden per as aangevoerd. Bleijko is niet aan het water gelegen, maar via een korte pendelverbinding per as worden binnenvaartschepen vanuit de naastgelegen haven, snel gelost.

Bleijko heeft de beschikking over twee betoncentrales (Sonco+ centrale genoemd). Voor het vullen van de grondstofbunkers van deze centrales wordt een laadschop ingezet. Vanuit de operatorruimtes worden opdrachten gegeven tot het produceren van een betonmengsel op basis van cement, zand, grind/kalksteen en water. Na het mengproces wordt de betonmortel gelost in een kubel, waarna de kubel de beton, via kubelbanen, naar de productielocatie transporteert.

De centrale levert beton aan de Omag buizenmachines. De Sonco-menginstallatie levert de beton voor de Kalkman tegelpers en de SOM (Snel Omstelbare Machine) die betonstenen, -tegels en –banden kan produceren. Achterop het terrein is het nabewerkingscentrum (NBC) ingericht waar betonstraatstenen en –tegels geslepen of gestaalstraald kunnen worden.

Ter ondersteuning zijn er kantoren, kantines, was- en kleedruimten, een werkplaats, een hulpstoffen- en kleurstoffenopslag, een opslag gevaarlijke stoffen, een spoelplaats, een was- en tankplaats en grondstofvakken aanwezig. Voor de kwaliteitscontrole van de betonmortel en betonwaren zijn twee laboratoria ingericht.